Nyhet
Är du nystartad? Läs mer om hur du kan få gratis bokföring och rådgivning.
Tillbaka till bloggen
Ritad blå rymdraketRitad blå planet

Fler startups omfattas av bättre villkor för personaloptioner

September 16, 2021

Teknikbolagen i Sverige har länge efterfrågat bättre villkor för personaloptioner. Företagen vill ha bättre möjligheter att kunna konkurrera om talanger och nu verkar det som att regeringen har hörsammat deras önskan. Enligt ett nytt förslag vill regeringen höja taket för vilka bolag som omfattas av de mer generösa reglerna för personaloptioner.

År 2018 införde regeringen ett nytt system som skulle göra beskattningen av optioner mer förmånlig. Personaloptioner skulle enbart beskattas som inkomst av kapital, till en skattesats om 30 procent, när den underliggande aktien väl såldes. Företagen behövde heller inte betala arbetsgivaravgifter för personaloptionerna. 

Höjning av gränserna

Det nya förslaget innebär en höjning av gränsen för medelantalet anställda per år från 50 till 150 stycken. Dessutom höjs gränsen för nettoomsättning från 80 till 280 miljoner kronor per år. Det betyder att fler företag omfattas av lättnaderna i beskattningen av personaloptioner. Unga företag med tillväxtambitioner har ofta svårt att attrahera rätt kompetens eftersom de sällan kan betala marknadsmässiga löner. Genom att öka möjligheten för bolagen att använda sig av personaloptioner hoppas man på att kunna ge företagen bättre möjligheter att konkurrera om rätt talanger. Dessutom omfattas nu även styrelseledamöter och styrelsesuppleanter av reglerna. 

“Vi vill att dagens unga teknikbolag ska kunna växa och bli de nya Ikea. Det är en viktigt reform för de här företagen” säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, i ett uttalande till TT.

Förenkling av administrationen

En ytterligare förändring som föreslås är att personaloptioner ska kunna nyttjas för förvärv av teckningsoptioner som ger rätt till att förvärva en andel. Personaloptioner ska också kunna ge rätt till ett framtida förvärv av en andel eller en teckningsoption i ett annat företag inom samma koncern. Tanken är att förslaget ska förenkla administrationen av personaloptionsprogram hos företag. 
Reglerna beräknas träda i kraft från den 1:a januari 2022. Vi på Voitto glädjs åt att startups får större möjligheter att lyckas. Dessutom har vi bestämt oss för att ge nya företag bästa möjliga förutsättningar. Därför erbjuder vi gratis bokföring och rådgivning till nystartade företag. Läs mer om vår kampanj “Voitto – Tills cashen rullar in” här!

September 16, 2021
Tillbaka till bloggen

Vi tar hand om all din bokföring.

Kom igång
Vi sparar data i cookies. Genom att använda vår tjänst godkänner du villkoren.
Du kan läsa mer i vår integritetspolicy.